DE MEEST GEBRUIKTE ISOLATIES IN TRADITIONELE BOUW

Terug naar het overzicht

ISOLATIEMATERIALEN VOOR NIEUWBOUWWONINGEN

Voor de isolatie van nieuwbouwwoningen worden vaak harde platen van PU-kunststoffen gebruikt. Deze platen worden tegen de buitenkant van de binnenmuur geplaatst. Er zijn ook andere isolatiematerialen mogelijk, maar houd rekening met de benodigde ruimte. De meest gebruikte PU-kunststoffen zijn PUR (polyurethaan) en PIR (polyisocyanuraat). Deze isolatiematerialen hebben een hoge kwaliteit en worden op verschillende manieren geproduceerd.

DE VOORDELEN VAN PUR EN PIR ISOLATIE

PUR en PIR zijn beide isolatieopties die veel voordelen bieden. Ze zijn goedkoop, duurzaam en gebruiksvriendelijk, waardoor ze een goede investering zijn voor je woning. Ze hebben ook een hoge isolatiewaarde, wat betekent dat ze veel warmte vasthouden en energie besparen. Ze passen luchtdicht door het tand- en groefsysteem, waardoor er geen kieren of spleten ontstaan waar koude lucht kan binnendringen. Ze zijn ook bestand tegen vocht, slijtage en schimmel, waardoor ze lang meegaan en de kwaliteit van je binnenklimaat verbeteren. Je kunt ze overal gebruiken: voor dak-, vloer- en muurisolatie. Ze zijn verkrijgbaar als spuitisolatie of als isolatieplaten, afhankelijk van je voorkeur en situatie.

DE VERSCHILLEN EN OVEREENKOMSTEN TUSSEN TWEE PU-KUNSTSTOFFEN

Tot slot zijn PUR en PIR beide PU-kunststoffen die gebruikt worden voor isolatie. PUR is een budgetvriendelijke optie die vooral geschikt is voor het isoleren van buitenmuren en moeilijk bereikbare plaatsen, zoals kruipruimtes of spouwmuren.

ROTSWOL & GLASWOL

Algemeen gesproken is brandveiligheid een belangrijk criterium bij de keuze van isolatiematerialen. Sommige isolatiematerialen kunnen namelijk bijdragen aan de ontwikkeling en verspreiding van brand, rook en giftige gassen. Daarom worden er hoge eisen gesteld aan de brandwerendheid van isolatie. Een goede keuze voor brandveilige isolatie is rotswol of glaswol. Deze materialen zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals steen of glas, en zijn onbrandbaar. Rotswol of glaswol zijn vooral aan te raden voor het isoleren van brandeisen of woning scheidende gevels, waar de brandveiligheid extra belangrijk is.